Ιστορία 1950- 1960

Περίληψη Βίντεο

Περίληψη

Μέσα από τις αφηγήσεις των πρωταγωνιστών με τα στοιχεία που αναδεικνύει η επιστημονική και δημο-σιογραφική έρευνα, το επεισόδιο αναπλάθει την εικόνα της Ελλάδας στις αρχές της δεκαετίας του ‘50 και αποτυπώνει τις αλλαγές που συντελέσθηκαν στην πολιτική ζωή, με την πυξίδα στραμμένη στο παρόν και στο μέλλον του τόπου.

Το τέλος του εμφυλίου πολέμου φέρνει την ελπίδα της ανοικοδόμησης και της κοινωνικής αποκατά-στασης, σε μια χώρα που άγγιξε τα όρια της απόλυτης κατάρρευσης. Ο διχασμός που προκάλεσε ο εμ-φύλιος, τροφοδοτείται με διώξεις κατά των ηττημένων κομμουνιστών. Στους κόλπους του στρατού δρουν ανεξέλεγκτα αντικομουνιστικές οργανώσεις αξιωματικών. Η «δίκη των αεροπόρων» αποτελεί καρπό της παρακρατικής τους δράσης.
Στην Κύπρο, που στενάζει υπό τη βρετανική κυριαρχία, το αίτημα για Ένωση με την Ελλάδα διατυπώνε-ται επίσημα μετά το δημοψήφισμα που οργάνωσε η κυπριακή Εκκλησία. Η επίσημη Ελλάδα όμως κω-φεύει, φοβούμενη τις βρετανικές αντιδράσεις, αντίθετα με τους πολίτες που αγκαλιάζουν την Κυπριακή αντιπροσωπεία.

Το πολιτικό σύστημα βρίσκεται σε αναντιστοιχία με τις εξελίξεις. Ασταθείς και βραχύβιες κυβερνήσεις εναλλάσσονται, χωρίς τη δυνατότητα να προσφέρουν όσα έχει ανάγκη η χώρα. Στο πολιτικό προσκήνιο εμφανίζεται ο στρατάρχης Παπάγος. Ερχόμενος σε ρήξη με τα Ανάκτορα, δημιουργεί τον «Ελληνικό Συ-ναγερμό», ενώ το ίδιο διάστημα ανακοινώνεται η ίδρυση της ΕΔΑ, η οποία θα στεγάσει την -ευρισκόμενη σε παρανομία- αριστερά.

Τα πολιτικά πάθη θα αναζωπυρωθούν μετά τη σύλληψη και την καταδίκη του Νίκου Μπελογιάννη, της συντρόφου του και άλλων κομμουνιστών με την κατηγορία της κατασκοπίας. Παρά την διεθνή και εντυ-πωσιακή αντίθεση, ο Μπελογιάννης εκτελέστηκε. Ο Πλαστήρας πεθαίνει ενώ οι εκλογές αναδεικνύουν νικητή τον Παπάγο. Στο πολιτικό προσκήνιο δύο πολιτικοί, ο Σπύρος Μαρκεζίνης κι ο Κωνσταντίνος Κα-ραμανλής ξεχωρίζουν για την αποτελεσματικότητα τους.

Advertisements

Ιουνίου 30, 2009 - Posted by | Uncategorized

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: